Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Artur Gardynecki Agnieszka Kukulska Anna Hanna (3043 niezalogowanych)
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
"Kolega" jak nieslyszales o overtid to sobie tak licz. Pozatym juz jestem Rådgiver a nie Førstekonsulent i podstawka sama jest prawie 500 000 bez overtid. I jakos przezywam odkladajac 20 000 NOK co miesiac a z czasem beda i feriepenger i wyzsze stanowisko itp itd. etc. wiec bedzie lepiej.

A liczac prosto 20 000x12 = 240 000 NOK a to x 20 lat = 4 800 000 NOK i tak by bylo gdyby je chowac do materaca bo nawet bank daje jakis procent na lokacie nie mowiac o lepszych formach oszczedzania. A przy odrobinie fartu gdzies podrodze rodzicow szlag trafi i jako enearving wpadnie jeszcze cos kolo 5 000 000 NOK po sprzedaniu domu i wszystkiego innego wiec bedzie dobrze.

Za 20 lat bede mial 44 wiec jeszcze moze pozyje zanim marskosc watroby mnie zabije. I wtedy zdecyduje czy zalozyc firme czy zyc z procentow w Polsce jak krol.

W to ze marzycielu potrafisz budowac domy jako "snekker" niewatpie, lecz w to Szkoly kierunkowe skonczylem i to nie tak obsrane jak ty juz gorzej z uwierzeniem. NHH na liscie jest wyzej sklasyfikowane od SGH w Warszawie, lecz ty napewno London Business School of Economics skonczyles jako "szkole kierunkowa"

wszyscy musza zarabiac smieszne. Tylko twoja firma ma zarabiac i tylko to cie obchodzi jak dostawca uslug zbankrutuje to znajduje sie nowego koszta od pracownisiow po dostawcow trzeba minimalizowac. Chinczyki niby komuszki z nazwy a daja dobry przyklad kapitalizmu....

Pozatym kto wam wmowil ze ja chce byc developerem i miec firme budowlana? Mam zupelnie inna wizje biznesu.... A jesli chodzi o developerow to JW jest najlepszy i gdyby wszedl na norweski rynek to od HRL po twoja mirkofirme z marzen wszyscy by poszli z torbami. Mnie by nawet przez mysl nieprzeszlo zakladanie firmy budowlanej.

PS. W takiej malej firmie to rachunkowosc szef robi na "deser" przed snem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
"Dyskusje" z osobnikiem uposledzom oraz chorym in spe, nie przynosi zadnej korzyści.
To rzucanie grchem o sciane przed 24 letnim polonorkiem, ktory mysli, ze pozjadal wszystkie rozumy orbitujac w swiecie fantazji. Najbardziej rozbawila mnie prognoza zyskow na 20 lat ze stala zyskow. Nie bierze osobnik pod uwage zadnych zmiennych, takich jak rodzina, choroba, czy chociazby kryzys fiansowy, ktory pochlonie te z pewnoscia zdywersyfikowane inwestycje
Mozna pisac wiecej, ale zycie wsrod poradnikow " jak zarobic 1 milion" nijak ma sie do rzezczywistosci. Tuzy Wall street przekonaly sie o tym w 2008 i 9 r.

Dalem ci gamoniu dobra rade - zrob sobie zdjecie z ryba. I tego sie trzymaj.

Powodzenia w grze w Monopol.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Polonorkiem to chyba ty jestes bo ja nigdy nieczulem i niepoczuje sie giermancem.

Co do stalej zyskow to pracujac na panstwowej posadzie pensja jest sprawa niezwykle pewna oczywiscie zawsze mozna liczyc na to ze bedzie wojna itp itd. Obliczenie ktore zakladalo oszczedzenie 4 800 000 NOK w ciagu 20 lat zakladalo chowanie pieniedzy do materaca, nie pisalem nic o zyskach na lokacie, funduszu lub akcjach. Wiec skad sobie wyliczyles zysk i stwierdziles ze ja go obliczylem to nie wiem....

Co do choroby to niezapominaj ze jestem w Statens Pensjonskasse ubezpieczony, jak cos mnie rozjedzie lub szlag nagly mnie trafi no coz to nie bedzie juz wtedy moj problem ile mam na koncie lecz ewentualnie panstwa zliczajacego co po mnie przypadnie dla statskasse. Ale to rownie dobrze tobie lub komukolwiek innemu moze sie zdarzyc ze go szlag nagly trafi wiec trzeba zyc tak jakby to sie nie mialo zdarzyc jutro tylko zakladac dlugosc zycia wedle sredniej krajowej. Kryzys finansowy z moja pensja panstwowa nic niezrobi, a jak nie bede mial odpowiedniej sumy to i nie bede mial rodziny (a moze i wtedy tez sie nie uda) bo chce to co chce a ochlapow niebiore wiec ten faktor rowniez odpada.

A co do dywersyfikacji i analizy technicznej to pamietam ze jak chcialem cos o derywatach powiedziec to przerzuciles sie marzycielu (dla ktorego NHH czy SGH to obsrane szkoly) na tematy psychiatryczne.

Zdjecie z ryba pozstawiam tobie, najlepiej z "dzikim" lososiem kupionym w Meny

Powodzenia z ta firma ktora istnieje w twojej glowie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Imperator1988 napisał:
Polonorkiem to chyba ty jestes bo ja nigdy nieczulem i niepoczuje sie giermancem.

Co do stalej zyskow to pracujac na panstwowej posadzie pensja jest sprawa niezwykle pewna oczywiscie zawsze mozna liczyc na to ze bedzie wojna itp itd. Obliczenie ktore zakladalo oszczedzenie 4 800 000 NOK w ciagu 20 lat zakladalo chowanie pieniedzy do materaca, nie pisalem nic o zyskach na lokacie, funduszu lub akcjach. Wiec skad sobie wyliczyles zysk i stwierdziles ze ja go obliczylem to nie wiem....

Co do choroby to niezapominaj ze jestem w Statens Pensjonskasse ubezpieczony, jak cos mnie rozjedzie lub szlag nagly mnie trafi no coz to nie bedzie juz wtedy moj problem ile mam na koncie lecz ewentualnie panstwa zliczajacego co po mnie przypadnie dla statskasse. Ale to rownie dobrze tobie lub komukolwiek innemu moze sie zdarzyc ze go szlag nagly trafi wiec trzeba zyc tak jakby to sie nie mialo zdarzyc jutro tylko zakladac dlugosc zycia wedle sredniej krajowej. Kryzys finansowy z moja pensja panstwowa nic niezrobi, a jak nie bede mial odpowiedniej sumy to i nie bede mial rodziny (a moze i wtedy tez sie nie uda) bo chce to co chce a ochlapow niebiore wiec ten faktor rowniez odpada.

A co do dywersyfikacji i analizy technicznej to pamietam ze jak chcialem cos o derywatach powiedziec to przerzuciles sie marzycielu (dla ktorego NHH czy SGH to obsrane szkoly) na tematy psychiatryczne.

Zdjecie z ryba pozstawiam tobie, najlepiej z "dzikim" lososiem kupionym w Meny

Powodzenia z ta firma ktora istnieje w twojej glowie.

Widzisz burasie - nadinterpretacja to twoja domena.

bo nawet bank daje jakis procent na lokacie nie mowiac o lepszych formach oszczedzania
Napisales czy nie?

Zysku nie obliczalem( to zalozenie, ze jednak taki swiatly umysl lepszy niz sam Buffet z pewnoscia zainwestuje te pieniadze, bo jak sie wytlumaczysz z wplaty na konto z materaca po 20 latach?
To, ze nie bierzesz pod uwage zalozenia rodziny to na pewno dobra informacja, gdyz nie warto powielac bledu natury.
Gdzie napisalem, ze SGH jest obsrana? Napisalem, ze taka jest twoja szkola. Wtracenie o SGH to twoje rozmydlenie tematu.

Zapytales co chce wiedziec na temat derywatow - nie chcialem wiedziec nic. gdzie tu jakikolwiek unik? gdy bede chcial cos wiedziec to sam to przeczytam zamiast wysłuchiwac dyletanta.

kwestia ubezpieczenia nie ma nic do clue tematu, a wtracenie o tym, ze i mnie moze sie to przytrafic to zbaczanie z niego. Nie rozmawiamy o mnie! A o tym, ze nie bierzesz pod uwage zmiennych! Nikt! powtarzam nikt! nie planuje oszczednosci dlugoterminowych w ten sposob, ze bedzie odkladal 60-70% przychodu przez okres najblizszych 20 lat zycia. Ale o czym ja rozmawiam i z kim? Swiadomie( po oderwaniu od cycka rodzicow) zyjesz moze ze 2 lat. zachlystnales sie wyplata na poziomie 30.000 i myslisz, ze zawojujesz swiat.
Pogadamy za 10-20 lat, jak zycie zweryfikuje to science - fiction.

Przypominam, ze to ja nazwalem cie pierwszy marzycielem. Plagiat to taka nieladna zagrywka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Ja nazywam cie marzycielem poniewaz schizofrenik (jednym z objawow sa marzenia ktore wydaja sie istniejaca i realna rzeczywistoscia tu i teraz) mogloby zabrzmiec obrazliwie

Napisalem ze zamierzam inwestowac lecz wtedy bede mial wiecej, nie napisalem ile wiecej podalem jedynie sume minimalna tak jakby pieniadze poprostu sobie lezaly. A lokata w Dnb Nor powinna byc dosc pewna chyba ze wierzysz ze pnastwo norweskie upadnie w ciagu 20 lat?

Co do szkol to piszac ze NHH jest "obsrane" to tak jakbys napisal ze SGH bedace w miedzynarodowym rankingu uczelni ekonomicznych za NHH jest jeszcze bardziej "obsrane" chyba ze masz jakis wlasny tryb logiki. Niebawem pewnie sie dowiemy ze JW Construction to obsrana firma a ty jestes lepszym szefem niz JW i dlatego musiales przeniesc biznes do kraju gdzie za konkurencje masz np. HRL O ile oczywiscie ta firma nie jest urojona w twojej glowie, i zamiast firmy masz uføretrygd z powodu P-diagnose (co z braku konkretnych informacji jest rownie prawdopodobne)

Co do planowania to jakis plan na zycie trzeba miec chyba ze ktos jak sekciarze zaklada ze jutro bedzie koniec swiata to tak tez mozna. A za 20 lat rzeczywiscie wszystko sie zweryfikuje ja wstawie fotke (w odpowiedniku jaki za 20 lat beda produkowac) BMW 760i G-power Storm oraz podam dokladne dane firmy z nr. telefonu na ktory bedziesz mogl zadzwonic i poprosic szefa ktorym bede ja. A ty wstawisz fotke z ryba i opowiesz ze twoja firma jest juz wieksza od HRL, JW Construction i wszystkich innych developerow razem wzietych a ty jestes bogatszy od JW.... tylko nadal nie bedzie nawet org. nr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Imperator1988 napisał:
Ja nazywam cie marzycielem poniewaz schizofrenik (jednym z objawow sa marzenia ktore wydaja sie istniejaca i realna rzeczywistoscia tu i teraz) mogloby zabrzmiec obrazliwie

Napisalem ze zamierzam inwestowac lecz wtedy bede mial wiecej, nie napisalem ile wiecej podalem jedynie sume minimalna tak jakby pieniadze poprostu sobie lezaly. A lokata w Dnb Nor powinna byc dosc pewna chyba ze wierzysz ze pnastwo norweskie upadnie w ciagu 20 lat?

Co do szkol to piszac ze NHH jest "obsrane" to tak jakbys napisal ze SGH bedace w miedzynarodowym rankingu uczelni ekonomicznych za NHH jest jeszcze bardziej "obsrane" chyba ze masz jakis wlasny tryb logiki. Niebawem pewnie sie dowiemy ze JW Construction to obsrana firma a ty jestes lepszym szefem niz JW i dlatego musiales przeniesc biznes do kraju gdzie za konkurencje masz np. HRL O ile oczywiscie ta firma nie jest urojona w twojej glowie, i zamiast firmy masz uføretrygd z powodu P-diagnose (co z braku konkretnych informacji jest rownie prawdopodobne)

Co do planowania to jakis plan na zycie trzeba miec chyba ze ktos jak sekciarze zaklada ze jutro bedzie koniec swiata to tak tez mozna. A za 20 lat rzeczywiscie wszystko sie zweryfikuje ja wstawie fotke (w odpowiedniku jaki za 20 lat beda produkowac) BMW 760i G-power Storm oraz podam dokladne dane firmy z nr. telefonu na ktory bedziesz mogl zadzwonic i poprosic szefa ktorym bede ja. A ty wstawisz fotke z ryba i opowiesz ze twoja firma jest juz wieksza od HRL, JW Construction i wszystkich innych developerow razem wzietych a ty jestes bogatszy od JW.... tylko nadal nie bedzie nawet org. nr.

To ze jestes psychiczny wiem od poczatku, ale teraz dochodza zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne.

To pisanie z uporem maniaka o wlasnych wyimaginowanych sukcesach ( podczas gdy jestes chlopowina na etacie) wyglada dosc groznie. Wlasnie z takiej bezgranicznej wiary w chciejstwo obsuwasz sie w bezmiar idiotyzmu.

Co do JW - To, ze firma jest najwieksza, nie oznacza, ze jest najlepsza. Poczytaj opinie klientow w jakim stanie oddaje swoje czworaki, bo to, ze buduje dla biedoty praktycznie jedynie w Wawie to chyba oczywiste. Mamy tu do czynienie z efektem skali, stad oszolomy twojego pokroju wyciagaja bledne wnioski co do stanu faktycznego.

To kim bedziesz za 20 lat moge ci przepowiedziec z duza doza prawdopodobienstwa - mianowicie bedziesz jakims råd - cos tam w NAV. Bo gdzie ci bedzie lepiej? Nic nie potrafisz a z mojego doswiadczenia wiem, ze na cieple posadki w budzetowce zawsze aplikuja miernoty. Wszyscy zdolni juz dawno zostali podkupieni przez head-hunterow.

Zycie mnie nauczylo, zeby nie obnosic sie ze swoim pieniedzmi publicznie, ty jako ofiara emigracji wlasnych rodzicow zyjesz w norweskiej nieswiadomosci. Gdybys jednak przeniosl sie nad wisle i pokazal swoje wydumane miliony, wnet sie przekonasz co mam na mysli.
Na szczescie to ci nie grozi, gdyz apetyt bedzie rosl a pensja urzedniczyny niestety nie. Z tym zapatrzeniem w ludzi bogatych i ich sposob zycia wkrotce bedziesz 1 klientem bankow - do pozyczek

PS dla mnie mozesz nawet marzyc o BMW 990 srom..cos tam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
To, ze firma jest najwieksza, nie oznacza, ze jest najlepsza. Poczytaj opinie klientow w jakim stanie oddaje swoje czworaki

To mnie naprawde rozsmieszylo? Ty myslisz ze firmy powstaja z mysla o tym aby miec jak najwiecej zadowolonych klientow czy aby zarobic jak najwiecej pieniedzy tak aby kapitalista mogl zostac miliarderem jak JW? Zarobil najwiecej wiec jest najlepszy to chyba proste..... to nie "armia zbawienia lub Caritas" tylko biznes i chodzi oto by zarobic jak najwiecej......

JW ma nieporownywalnie o wiele wiecej niz cokolwiek o czym tu piszesz i nie obawia sie ze ludzie wiedza kim jest. Ba nawet potrafi szpanowac jak trzeba: buty z krokodyla, cygarko, ladna zonka u boku, a jak sponsorowal Polonie to podobno 30 letnia whiskey poplynela z kranow w szatni (dobra faza jesli serio to zrobil). Nie mowie juz o tym jakie fale rozbawienia we mnie wzbudzalo to jak traktowal/traktuje "pracownisiow" uwazajacych sie za "elyte".... biegali niczym stadko tresowanych pieskow a i tak wiekszosc wyrzucil z hukiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
@marecki00 - ugotowalam dzis pyszna zupe rybna, i smiem twierdzic, ze owa zupa predzej zrozumie Twoj przekaz, niz ten, do ktorego go kierujesz. Na poparcie swojej tezy zdradze, ze do ugotowania podstwowego wywaru uzylam pokazanych rozmiarow lba z dorsza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Twoj przekaz

A jaki to niby jest przekaz ktory mozna "zrozumiec" wedlug ciebie? Taki ze jest "lepszy, bogatszy i bardziej inteligetny" bo wymyslil cuda ktorych nie jest w stanie poprzec zadnymi faktami?

Bo chyba niechodzi ci o poglady zyciowe? Bo w ten sposob to czlonkowie FrP rozumieja tyle ile ta twoja zupa z dorsza z tego co mowi komuszek z Rødt oraz odwrotnie komuszki z Rødt rozumieja tez tyle co ten dorsza leb z tego co mowia politycy FrP.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Imperator1988 napisał:
To, ze firma jest najwieksza, nie oznacza, ze jest najlepsza. Poczytaj opinie klientow w jakim stanie oddaje swoje czworaki

To mnie naprawde rozsmieszylo? Ty myslisz ze firmy powstaja z mysla o tym aby miec jak najwiecej zadowolonych klientow czy aby zarobic jak najwiecej pieniedzy tak aby kapitalista mogl zostac miliarderem jak JW? Zarobil najwiecej wiec jest najlepszy to chyba proste..... to nie "armia zbawienia lub Caritas" tylko biznes i chodzi oto by zarobic jak najwiecej......

JW ma nieporownywalnie o wiele wiecej niz cokolwiek o czym tu piszesz i nie obawia sie ze ludzie wiedza kim jest. Ba nawet potrafi szpanowac jak trzeba: buty z krokodyla, cygarko, ladna zonka u boku, a jak sponsorowal Polonie to podobno 30 letnia whiskey poplynela z kranow w szatni (dobra faza jesli serio to zrobil). Nie mowie juz o tym jakie fale rozbawienia we mnie wzbudzalo to jak traktowal/traktuje "pracownisiow" uwazajacych sie za "elyte".... biegali niczym stadko tresowanych pieskow a i tak wiekszosc wyrzucil z hukiem

Jezeli nie rozumiesz tej prostej korelacji to z ciebie dupa nie biznesmen. jezeli za zabawe uwazasz to , by whiskey plynela z kranu, to bardzo ci wspolczuje.( osobiscie wole whisky niz burbona, choc prostak twojego sortu z pewnoscia nie chwyci roznicy)
Posiadanie biusciastej partnerki i popalanie trinidadow to raczej symptomy kryzysu wieku sredniego niz synonim zamoznosci. Nawet taki ciec jak ty jest sobie w stanie zakupic 30 letniego macallana i dobre cygarko( z biusciasta laska bedzie gorzej, bo w tych wszystkich postach nie zauwazylem bys mial orientacje w tym kierunku)
Jezeli natomiast imponuja ci buty z krokodyla to proponuje zakupic na razie film krokodyl dundee - na poczatek wystarczy.
Buty takie uwazam za przejaw totalnego zburaczenia i sadze, ze nie jestem w tym odosobniony.
Gdybys wspomnial o butach (bespoke) od Lobb'a czy garniaku (bespoke) Brioni, to moze bym mial lepsze zdanie o tobie. Chlanie w Sain-Tropez, buty z krokodyla, BMW to tanie festyniarstwo ktore in certain circle uchodzi za przejaw zlego gustu. Ostracyzm z ktorym bys sie spotkal bylby wiekszy niz twoje ego( jakkolwiek niemozliwe to sie wydaje)

Bujaj dalej w oblokach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok